Rosi Lozano – Salesians Mataró. Plataforma d’Educació Social (PES)

Autor Xavier Costa

D’on neix la teva vocació salesiana pels més desfavorits?

Aquí hem de diferenciar dues coses, la primera, on neix la meva vocació pels salesians? I és que jo vaig néixer en un barri en el qual el patró és Don Bosco, així que la meva relació amb els salesians és des de molt petita, des de nadó. I la segona és que quan jo tenia 12, 13, 15 anys, vaig començar a venir al Centre Juvenil de Mataró com a premonitora. Vaig complir els 16, 17 i 18 anys, i vaig escollir estudiar Dret. Quan portava un any de carrera em vaig adonar que el que feia els dissabtes com a monitora era alguna cosa més, alguna cosa a la qual volia dedicar-me. Veia que hi havia xavals en aquest barri que necessitaven un espai simplement on estar, així que vaig deixar Dret i em vaig passar a la pedagogia i l’educació social.

Com treballeu la dimensió transcendent a la vostra plataforma social?

Dins del que és la pastoral ho fem a través de dos itineraris. El primer ja té bastants anys, l’itinerari “Educació en valors socials”, en el qual es treballa la relació de la persona cap a fora, la seva relació amb ell mateix, amb els altres, amb la societat i amb el món. Més endavant ens va arribar per complementar l’itinerari “Recerca del sentit de la vida”, en què treballem més la part interna de la persona. El treballem des dels 6 fins als 23, 24 o 25 anys amb la intenció que es preguntin el perquè de les coses, el per què creuen o no creuen. És a dir, aquesta part del transcendent que tots tenim. Tots pensem en què hi ha un alguna cosa, per a alguns és Déu, per a d’altres és Al·là o els valors humans, etc. Però la idea és que puguem donar-los eines perquè puguin descobrir aquest món, el per què hi ha alguna cosa important per a ells després. La part més important és quan arriben als 16 anys i els ajudem en tot el tema d’orientació laboral i formativa. Treballem tota la part del: què vols ser tu i per què?

Com plantegeu la dinamització de la campanya inspectorial “Primer, els últims” amb els vostres nois i noies?

Quan es va llançar a finals del curs passat les primeres informacions de la Campanya per a aquest curs ens vam reunir el consell de l’obra de Mataró amb tots els seus ambients i vam veure que amb el lema “Primer, els últims” les Plataformes Socials quedàvem molt estigmatitzades, perquè ja som els últims, no? Són els xavals que no tenen recursos, que necessiten molta ajuda, i vam optar per donar-li una volta, de manera que tenint de fons la Campanya, no solament atenguem als últims sinó que tothom estigui inclòs. Llavors ens vam inventar el lema “Creiem en tu, ets clau”, amb la idea de fomentar que tothom és important. Tothom potser és l’últim en alguna cosa, no només ho centrem en el tema econòmic o familiar, pot ser en tema d’estudis, esport, etc. La idea és que tothom se senti identificat amb aquesta part, amb l’objectiu que totes les persones en algun moment se sentin importants, siguin les últimes o no.

Si continues utilitzant aquest lloc acceptes l'ús de galetes. més informació

La configuració de galetes d'aquest web estan configurats per "permetre cookies" i així oferir-te la millor experiència de navegació possible. Si segueixes utilitzant aquesta web sense modificar la vostra configuració de cookies o fas clic a "D'acord" estaràs donant el teu consentiment a això.

Tancar