Les Plataformes Socials Salesianes d’arreu de l’estat ens unim per llençar un missatge clar: hem de treballar plegats per reduir les desigualtats i posar fi a la pobresa.

A Espanya, el nombre de persones en exclusió social és de 8,5 milions, el 18,4% de la població. La taxa de risc de pobresa i exclusió afecta un 28,3% dels nens i nenes a Espanya, és a dir, a 2,2 milions. L’exclusió social a Espanya és un fenomen de caràcter estructural en el qual incideixen factors com la precarietat laboral, que ha portat a un augment del percentatge de treballadors pobres i exclosos actius: el 12% de la població que està treballant es troba en situació d’exclusió social; o la dificultat de l’accés a l’habitatge: en els últims dos anys el lloguer ha pujat un 30%. Dos milions de persones viuen amb la incertesa de quedar-se sense habitatge.

La pobresa i l’exclusió social afecten especialment a les persones joves, a les llars amb menors i als monoparentals, produint-se una juvenilització de la pobresa i l’exclusió, amb un clar empitjorament de les persones joves emancipades. El 21% totes les llars amb menors es troben en exclusió social. Tot això amb l’agreujant de la cronificació de la pobresa: els joves en llars exclosos tenen major probabilitat de crear llars exclosos.

Les entitats que formem part de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes: Associació Valponasca, Federació Pinardi, Fundació Àngel Tomàs-FISAT, Fundació Boscos, Fundació Don Bosco, Fundació JuanSoñador, Fundació Maria Auxiliadora, Fundació Mornese, Fundació Valse i Salesians Sant Jordi, treballem diàriament per fer front a aquestes desigualtats, acompanyant a col·lectius en situació o risc d’exclusió social, sempre des d’una mirada positiva cap a les persones amb les que es treballa, creient en les seves possibilitats de canvi i de millora, considerant-los subjectes actius del seu propi procés.

A la jornada internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, les entitats socials salesianes hem elaborat un manifest per reclamar que es situï a les persones en el centre de les agendes polítiques, fomentant el compliment del primer Objectiu de Desenvolupament Sostenible: posar fi a la pobresa en totes les seves formes a tot el món i a les desigualtats que imperen en la nostra societat.

Les Plataformes Socials Salesianes proposem instar al Govern i a les administracions públiques a adoptar una sèrie de mesures orientades a afavorir polítiques actives d’ocupació, d’habitatge, polítiques socials i d’inclusió que donin accés als recursos i necessitats bàsiques de tots els ciutadans i ciutadanes i redueixin la pobresa infantil; arribar a un acord d’estat en matèria d’educació que doti de recursos i materials necessaris per donar resposta a les necessitats educatives especials; garantir la cobertura sanitària universal i gratuïta per a tots i totes; la igualtat d’oportunitats entre homes i dones; i els drets de les persones estrangeres.

Actualment, les plataformes socials salesianes a Espanya tenen en marxa 371 projectes socials; atenen a més de 50.000 persones i compten amb 1.284 educadors i educadores i amb 1.421 persones voluntàries.

Responent a la situació de pobresa que viuen tantes persones, les Plataformes Socials Salesianes han desenvolupat serveis específics per a joves, menors, dones i persones migrants en risc d’exclusió social. A través de diferents programes i recursos d’intervenció es pretén igualar en oportunitats als col·lectius més desfavorits, mitjançant un procés educatiu integral, la capacitació, formació, la inserció sociolaboral i la sensibilització de la societat.

Entre aquests recursos cal destacar els socioeducatius com els centres de dia, en els quals es realitza una tasca preventiva fonamental amb menors i les seves famílies, que necessiten suport en el seu propi mitjà per reduir les seves mancances, impulsar les seves potencialitats, reforçar la seva autonomia i facilitar la seva inserció social.

També destaquen les Escoles de Segona Oportunitat per combatre el fracàs escolar i l’atur juvenil; una opció d’inserció sociolaboral i d’inserció integral en la nostra societat, a través d’un model innovador i legitimat; vinculades estretament amb el sector empresarial i recolzat per les institucions públiques.

Un altre dels projectes són els itineraris d’inserció sociolaboral per a millorar l’ocupabilitat, mitjançant l’orientació, l’acompanyament individualitzat, propostes formatives, d’habilitats socials orientades a l’ocupació, i l’adquisició de capacitats laborals a través de pràctiques en empreses.

En el manifest les plataformes socials salesianes instem a la ciutadania “a que s’impliqui activament en denunciar les injustícies socials i en exigir als nostres representants polítics el compromís per abordar, amb coherència i responsabilitat, totes les propostes d’aquest manifest, i a treballar per una societat més justa i inclusiva “.

Si continues utilitzant aquest lloc acceptes l'ús de galetes. més informació

La configuració de galetes d'aquest web estan configurats per "permetre cookies" i així oferir-te la millor experiència de navegació possible. Si segueixes utilitzant aquesta web sense modificar la vostra configuració de cookies o fas clic a "D'acord" estaràs donant el teu consentiment a això.

Tancar