Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que commemora la lluita per la seva participació i igualtat d’oportunitats en la societat, les Plataformes Socials Salesianes ens hem unit una vegada més per reivindicar els drets de les nenes i dones que lluiten cada dia per aconseguir un món en què ser dona no sigui un obstacle afegit, i per denunciar les desigualtats, els abusos i les injustícies que pateixen cada dia, sobretot les que es troben en situació de major risc o vulnerabilitat.

Des de la seva creació, les Plataformes Socials Salesianes han desenvolupat, entre altres iniciatives, serveis específics per al desenvolupament integral de nenes, joves i dones i en favor de la igualtat. A través de projectes d’alfabetització, formació i acompanyament, d’inserció sociolaboral específics per a dones i d’acollida per a famílies monomarentals i dones víctimes de violència masclista, es donen resposta a necessitats concretes com la falta d’autonomia econòmica o altres situacions de risc social com la tracta de persones, la violència de gènere o l’exclusió derivada de processos migratoris.

Aquestes iniciatives i projectes han anat calant en les nostres realitats, els nostres barris, les nostres presències i un exemple de tot això el tenim en “Malaikas” de la Fundación JuanSoñador, “Entre Mujeres” de la Fundación Valse, “+Mujer” de Asociación Valponasca o el programa d’acompanyament i orientació de la Fundación Don Bosco, que són alguns dels programes on es acompanyen dones migrades en la seva integració sociolaboral oferint-los un espai que faciliti la convivència entre elles.

​En particular, a A Corunya, el projecte “Círculos de Mujeres” de JuanSoñador ens presenta un grup de dones diverses que lideren un projecte pilot d’associacionisme de dones migrants amb l’objectiu de reafirmar les aliances creades en anys anteriors com a participants en les activitats de empoderament feminista de Malaikas. Aquestes dones, acompanyades per una educadora de la fundació, estan generant les seves pròpies propostes de participació ciutadana amb l’objectiu d’incidir en la realitat social i transformar-la. Per al Dia de la Dona han redactat un manifest en el qual les Plataformes Socials Salesianes s’han inspirat per a la seva nova campanya “sent altaveu de les veritables protagonistes dels nostres projectes”. Amb aquesta acció es pretén llançar un missatge d’esperança, empoderament i compromís: A les Plataformes Socials Salesianes, #JuntasSomosMásFuertes.

També existeixen diversos programes per fomentar l’ocupabilitat al sector femení, potenciant i impulsant la seva autonomia i empoderament en els àmbits social, cultural i laboral, com “+Mujer” de Associación Valponasca o els programes “Tu Puedes” i “Inserta-t de Fundación Mornese.

Un altre exemple de la feina específic amb dones en les plataformes socials el trobem en la PES La Mina de Salesians Sant Jordi, on ofereixen programes de Matern-Infantil, la finalitat és donar suport a dones per assumir la funció maternal de forma adequada a través de recursos concrets que els permetin fer una tasca adequada en el creixement i maduració dels seus fills i viure la maternitat des d’una perspectiva positiva.

També es desenvolupen projectes d’educació per a la igualtat, de foment de la participació de les dones i de sensibilització de la societat enfront de la problemàtica de la desigualtat. Un d’ells és el programa “Gritando al mundo” i “Berrando ao mundo” de la Fundació JuanSoñador, un projecte d’intervenció amb adolescents i joves per al foment de la igualtat de gènere. Un altre és el programa “Aurrera” de Fundación Boscos que té com a objectiu l’eliminació d’estereotips sexistes i de prejudicis i comportaments discriminatoris. I a la Federación Pinardi, els nois i noies de secundària de Passeig d’Extremadura i Fuenlabrada treballen des de l’inici de curs, a través del projecte “Igualdades”, l’afectivitat, les relacions afectivo-sexuals i la igualtat de gènere a més d’activitats per identificar situacions de desigualtat que pateixen les dones avui dia.

A més a la Fundación Don Bosco es treballa amb dones exrecluses i es millora les seves capacitats formatives a través d’itineraris personalitzats d’orientació i formació en competències transversals i tècniques, facilitant la inserció laboral.

A la Fundación Maria Auxiliadora es desenvolupa el programa “Xarxa la finestra”, un projecte d’aprenentatge en xarxa que promou la igualtat de gènere i la inserció sociolaboral de dones en situació de risc i exclusió social. Un altre programa que va en la línia de la participació i empoderament de la dona és “Mujeres transformadoras de su entorno” de la Fundación Don Bosco. També el recent programa de la Fundación Mornese, “Des-igual”, proposa un seguit d’activitats per a la prevenció i sensibilització de violència de gènere en adolescents.

La Associación Valponasca celebrarà el mes de la dona a Lleó amb “EmpoderArte“, un programa on es desenvoluparan activitats dirigides a l’empoderament de les dones a través de l’expressió artística, generant així espais de trobada i intercanvi d’inquietuds i sabers que permetin el desenvolupament de les competències personals. Es pretén així fomentar la igualtat de gènere, l’autoconeixement i el suport mutu.

A les plataformes socials salesianes també ha recursos residencials com la “Hogar Sor Eusebia” de la Fundación Canària Maín o el “Piso Maín” de FISAT, que està destinat específicament a noies de 18-25 anys que han finalitzat mesures de protecció en centres residencials i que necessiten suport socioeducatiu integral per desenvolupar el seu projecte d’autonomia individual.

A la Federación Pinardi es fan diferents activitats per treballar amb les persones destinatàries dels projectes, un treball específic per part dels educadors i educadores de l’entitat perquè el missatge d’un dia tan especial arribi també a les persones amb les que treballen. Parlem, per exemple, del grup de dones “Paseando-té” de la Plataforma Social Valora, emmarcat dins de el projecte “Barrios”, configurat com un espai de promoció integral de la salut en què les dones comparteixen experiències de vida i creen aliances que generen una nova forma d’afrontar la vida. També a la Plataforma Social de Pan Bendito de Pinardi trobem sessions de gènere i igualtat d’oportunitats on es treballa amb dones joves la salut i la sexualitat, amb perspectiva de gènere tenint com a base la guia d’experiències metodològiques per a agents “Empoderar-T: género, salud y sexualidad”. En aquesta plataforma social també hi ha un espai de reflexió grupal per a dones, de diferents procedències culturals i ètniques en el qual es proposa un tema a treballar i sobre el qual participar i reflexionar acompanyades per professionals.

Amb la campanya “Juntes som més fortes” i totes les accions que fan durant tots els dies de l’any, les plataformes socials salesianes volen promoure un canvi de mentalitat i col·laborar en la transformació de la realitat social i política, potenciant una cultura d’acollida, de respecte, de generositat, de justícia i feminista i mantenint el compromís de ser entitats referents en Igualtat.

Si continues utilitzant aquest lloc acceptes l'ús de galetes. més informació

La configuració de galetes d'aquest web estan configurats per "permetre cookies" i així oferir-te la millor experiència de navegació possible. Si segueixes utilitzant aquesta web sense modificar la vostra configuració de cookies o fas clic a "D'acord" estaràs donant el teu consentiment a això.

Tancar